tiistai 19. toukokuuta 2015

Bloglovin

Blogiani voi seurata nyt myös Bloglovin'in kautta :) tervetuloa lukijaksi!

(Tässä vielä linkki Bloglovin'iin.)

Mistä kaikki lähtikään - Mangojuustokakku

Jos minulta kysyttäisiin, mikä sytytti aikoinaan kipinän leipomiseen, ei vastauksena olisi kotitaloustunnit tai muutoinkaan hauskat keittiökokeilut, joissa sekoitettiin kaikkea kaapista löytyvää. En sanoisi myöskään, että olisin missään juhlissakaan saanut inspiraatiota, vaikka tottakai aina olen ihastellut ja maistellut toinen toistaan makeampia leivonnaisia.

Ensimmäinen mokkapaloja ja mustikkamuffinseja oikeasti haastavampi leivonnainen oli mangojuustokakku, jonka tein ensimmäistä kertaa varmaankin noin 4 vuotta sitten. Tosiasiassa kakun valmistaminen ei edes ollut haastavaa, ehkä suhtauduin vain hieman epäilevästi liivatelehtien käyttöön. Edelleenkin valmistan mangojuustokakun tällä vuosia sitten hyväksi havaitulla ohjeella. Viimeksi tein kakun pääsiäisen kahvipöytään, jonne se sopi oikein mainiosti pirteän värinsä vuoksi!


MANGOJUUSTOKAKKU

Pohja:
180g digestive-keksejä
voita/margariinia

Täyte:
6 liivatelehteä
1 tlk säilykemangoa soseena (n. 250/400 g)
½ dl mangotölkin lientä
300 g tuorejuustoa (maustamaton)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa

Kiille:
3 dl mangososetta (Piltti)
4 liivatelehteä


1. Murskaa keksit ja yhdistä siihen voi/margariini. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

2. Ota tuorejuusto huoneenlämpöön, jotta se notkistuu helpommin. Soseuta mangoviipaleet (muista ottaa säilykkeen liemi talteen).

3. Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 10 minuutin ajan. Kuumenna 0,5 dl mangolientä kiehuvaksi (lasissa mikrossa) ja sulata lionneet liivatelehdet liemen joukkoon. Lisää liivateseos notkistuneeseen tuorejuustoon.

4. Lisää tuorejuusto-liivateseokseen soseutettu mango sekä sokerit ja mehu/likööri. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja kääntele juustomangoseoksen joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja tasoita kakun pinta. Hyydytä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia.

5. Valmista kiille hyytyneen kakun päälle. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 min ajan. Sulata ne mangososeen (n. 0,5 dl) kanssa kiehuvaksi esim. mikrossa lasissa. Lisää loput soseet joukkoon ja levitä seos juustotäytteen päälle sekä tasoita kiilteen pinta.

6. Kakkua kannattaa hyydyttää vähintään seuraavaan päivään asti. Kakun maku on mielestäni parhaimmillaan vasta pari päivää valmistamisen jälkeen.

Kuvassa näkyy myös kinderpiirakka, jonka ohjeen laitan tänne myös pian, on nimittäin kyse sellaisesta herkusta, että tätä täytyy tehdä uudestaan! :P


sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Lätkäfanin KIEKKOKAKKU

Jokainen joka tuntee minut vähän paremmin, tietää sen, että olen todella innokas lätkäfani! Ja tähän kun yhdistetään, että olen myös innokas leipuri, mikäpä olisikaan sopivampi lopputulos kuin KIEKKOKAKKU. Niinpä päätin näin kevään mm-kisojen kunniaksi tehdä teemaan sopivan evään kisakatsomoon ;)

Tämän kakkuidean toteuttaminen lähti liikkeelle siitä, miten kakusta saa mustan! Kinuskikissasta oli taas paljon apua ;) Kakun valmistamisen aloitin tarjoilua edeltävänä päivänä, sillä sekä kuorrutteen että täytteen tuli olla täysin jääkaappikylmää ennen kakun täyttämistä ja koristelua.

Valmistin kakun 20cm irtopohjavuokaan, joten mikäli teet kakusta isomman, ota se huomioon raaka-aineiden määrässä.

Kiekkokakun kannalta tärkein osuus oli tottakai kuorrute, jonka valmistin teflon-pintaisessa kattilassa mustista lakritsi-fudge-karkeista (n. 450 g) sekä kuohukermasta (n. 0,4 dl). Lämmitin fudgeja pienellä lämmöllä ja sekoitin samalla niiden sulaessa kerman joukkoon. Kun seos oli tasaista, kaadoin sen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja siirsin jääkaappiin jäähtymään.

Saman aikaisesti valmistin myös kakun täytteen lakritsiosuuden. Pilkoin 9 kpl kick-patukoita kattilaan, lisäsin vajaan 2 dl kuohukermaa ja annoin patukoiden sulaa rauhassa kerman joukkoon, jotta seoksesta tuli tasaista. Kaadoin valmiin seoksen kulhoon ja siirsin myös jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. Lakritsikastikkeen tulee olla täysin kylmää ennen kuin sitä voi vatkata, joten tästä syystä valmistin sen jo edellisenä päivänä.


20 cm irtopohjavuokaan riitti 3 kananmunan kakkupohja. Valmistin sokerikakkupohjan "kolmen lasin taktiikalla". Ensin rikoin kananmunat yhteen lasiin, seuraavaksi laitoin toiseen lasiin saman verran sokeria. Kolmanteen lasiin laitoin noin 60-70 % vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja sekä n. 1 tl leivinjauhetta. Ensin kananmunat ja sokeri vaahdoksi, jauhot joukkoon käännellen ja kaadoin korppujauhotettuun vuokaan. Uunin alatasolla 175 asteessa n. 30 minuuttia.



Muutoin kakun tekeminen jatkui vasta seuraavana päivänä lakritsitäytteen valmistamisella. Vatkasin jääkaappikylmän lakritsikastikkeen vaahdoksi. Lisäksi vaahdotin n. 2dl Flora vispiä. Yhdistin vaahdot keskenään ja lisäsin pari ruokalusikallista vaniljakreemiä tuomaan vaahdolle rakennetta. 


Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan ja aloitin kakun kokoamisen suoraan tarjoilulautaselle. Kakun kostuttamiseen käytin Spritea. Lisäksi kakku sai makua Lemoncurdista eli sitruunatahnasta. Levitin ensin kostutetulle kakkupohjalle sitruunatahnan, jonka päälle lisäsin lakritsivaahdon. Loput vaahdosta tasoitin kakun päälle, jotta kuorrute kiinnittyisi siihen paremmin ja olisi tasaisempi.

Fudgemassa kannattaa ottaa huoneenlämpöön ainakin 2 tuntia ennen kaulitsemista. Ripottele reilusti tomusokeria alustalle ja ala kaulitsemaan massasta ympyrän muotoista levyä. (Mikäli sinulla on käytössä silikoninen leivonta-alusta, et tarvitse tomusokeria.) Jätä levy n. 2-3 mm paksuiseksi, jotta se on helppo nostaa kakun päälle.



Kinuskikissalta löytyy mainio ohje kuorrutteen asettamisesta kakun päälle, ja itsekin katsoin ohjevideon ennen kuin aloin nostamaan kuorrutetta alustalta. Ensin tasoitetaan kakun pinta, jonka jälkeen kuorrute asetetaan napakasti kakun reunoille ja ylimääräiset reunat leikataan veitsellä pois. (...ja syödään ohimennen ;) )



Valmiin kakun voi koristella mieleisellä tavalla. Kiekkoteeman mukaisesti muotoilin sokerimassasta muun muassa jääkiekkomailoja. Tein sokerimassakoristelukokeilut varsinaista leivontaa edeltävänä päivänä, jotta massa ehti kuivua. Valkoisen sokerimassan värjääminen elintarvikevärillä osoittautui yllättävän haastavaksi puuhaksi. Mutta harjoittelu tekee varmasti mestarin tässäkin!



Vaikka tarjottavaksi päätyi yllä näkyvä mailoin koristeltu kakku, täytyi minun kuitenkin testata omia taitojani tarkemman räpeltämisen parissa. Tulostin tämän vuoden mm-kisojen kisalogon ja muotoilin sen avulla kiekon päälle kuvion. Lopputulos näytti tältä:


Jääkiekkokakku kisalogolla!

maanantai 11. toukokuuta 2015

Valkosuklaa-limekakku

Ennen kuin paljastan sokerimassa- sekä elintarvikevärikokeilujeni lopputuloksen, julkaisen tämän vuoden äitienpäiväherkuksi päätyneen kakun ohjeen.

Tämä kakku syntyi yhdistämällä kahta eri reseptiä. Kyseessä todella helppo, nopea ja raikas rahkakakku.

Pohja:
150g kaurakeksejä
voita/margariinia

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk valkosuklaa-lime-rahkaa (Valio)
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä

Kiille:
3 liivatelehteä
3 dl sitruuna-limemehua (Juissi)

Kakku valmistettu äitienpäivän kunniaksi sydänvuokaan (irtopohja), joka vastaa noin 22-24 cm normaalia irtopohjavuokaa.

1. Murenna keksit ja sekoita joukkoon rasva. Painele irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 min ajan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään rahkat sekä sokerit ja yhdistä seos käännellen kermavaahdon kanssa.
3. Sulata liotetut liivatelehdet kiehuvan veden (1,5 rkl) joukkoon ja kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
4. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään 3-4 tunnin ajaksi.
5. Kakun hyydyttyä valmista kiille liottamalla liivatelehtiä kylmässä vedessä ensin 5-10 min ajan. Kuumenna 0,5 dl mehua kiehuvaksi ja sulata lionneet liivatelehdet mehun joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää loput 2,5 dl mehua ja kaada lusikan avulla kakun päälle. 
6. Hyydytä kakkua jääkaapissa vielä ainakin tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään asti.



Muita huomoita: kakusta tulee melko matala, mikäli sen tekee n. 24cm irtopohjavuokaan. Mikäli teet kakun pienempään vuokaan, ota se huomioon kiilteen määrässä, sillä siitä tulee tällä ohjeella melko paksu kerros. Suosittelisin vähentämään mehun määrää pienempää vuokaa käytettäessä ainakin 0,5dl tai 1 dl (sama liivatteiden osalta eli 0,5-1 liivatetta vähemmän). 

perjantai 8. toukokuuta 2015

Uuden jutun kokeilua!

Uutta siksi, että ensimmäinen postaus puhelimella ja myös siksi, että tänään kokeilen käyttää ensimmäistä kertaa leivonnassa sekä sokerimassaa että elintarvikeväriä ;) raporttia luvassa pian!

torstai 7. toukokuuta 2015

Päärynä-kinuskikakku

Tämä resepti on bongattu Valiolta ja todettu oikein toimivaksi! 

Kakku on koostumukseltaan hieman kevyempi kuin juustokakku, koska sen pääraaka-aineena on maustettua rahkaa. Lisäksi muitakin tarvittavia aineksia on vähän, joten kakku valmistuu helposti ja nopeasti. Tässä kakussa parasta on ehdottomasti suolaisen ja makean yhdistelmä ;)

Pohja:
150 g kaurakeksejä tai Digestive-keksejä
voita/margariinia
1 Snickers-patukka rouhittuna


Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk päärynä-kinuskirahkaa (Valio)
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Muut:
viinirypäleitä
sinihomejuustoa (murusina)
kinuskikastiketta


Valmistuksessa käytössä ⌀ 24cm irtopohjavuoka, mikäli haluat korkeamman kakun käytä pienempää vuokaa tai tuplaa täytteen määrää.

1. Murenna keksit ja yhdistä siihen voi/margariini sekä rouhittu Snickers-patukka. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi.

3. Yhdistä keskenään rahkat ja sokerit. Sulata liivatelehdet kiehuvan veden (n. 1 rkl) joukkoon. Yhdistä liivateseos rahka-sokeriseokseen.

4. Lisää vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen muun täytteen joukkoon ja kaada valmis täyte irtopohjavuokaan. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4h.

Kakun voi koristella esimerkiksi viinirypäleillä. 

VINKKI!
Viinirypäleiden kanssa sopii hyvin sinihomejuusto sekä kinuskikastike = mieletön yhdistelmä, kokeile vaikka! ;) laita muut täytteet tarjolle erilleen kakun viereen, niin jokainen voi lisätä niitä mieltymyksensä mukaan kakkupalasen kylkeen :)


keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kesän täydellinen mansikka-valkosuklaajuustokakku


Aloitan reseptien jakamisen yhdestä kaikkien aikojen suosikkireseptistäni! Viime kesänä päätin yllättää äitini täysin uudenlaisella kakkukokeilulla hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. En ollut aiemmin kokeillut tehdä juustokakkua useampaan kerrokseen, mutta se osoittautui aivan yhtä helpoksi kuin yhdellä täytteellä tekeminen.

Alkuperäisen ohjeen bongasin ikisuosikistani, eli Kinuskikissan blogista, jossa kakku on nimellä "Mansikkaherkkis". Sovelsin ohjetta kuitenkin hieman omaan käyttööni sopivaksi, sillä jääkaapista löytyi jo valmiiksi vaniljatuorejuustoa ;)


Mansikka-valkosuklaakakku

Pohja:


180g Digestive-keksejä tai kaurakeksejä
Voita/margariinia
(Kuivattuja mansikoita)

Täytevaahto:
6 dl kuohukermaa
400 g vaniljatuorejuustoa

Valkosuklaakerros:
½ täytevaahdosta
2 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
200 g ranskankermaa
2 rkl vettä

Mansikkakerros:
½ täytevaahdosta
5 liivatelehteä
300 g mansikoita
¾ dl sokeria
½ dl vettä

Koristelu:
Tuoreita mansikoita
Valkosuklaata





Tein kakun halkaisijaltaan n. 25cm suuruiseen irtopohjavuokaan.



1. Murenna keksit, (jauha/pilko kuivatut mansikat) ja sekoita sulatetun voin/margariinin kanssa. Painele seos leivinpaperilla vuorattun irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin ja valmista täyte.

2. Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto kerman joukkoon ja jaa vaahto kahteen kulhoon yhtä suuriin osiin. 

3. Laita molempien täytteiden liivatelehdet kylmään veteen. Sillä välin sulata valkosuklaa (pilkottuna, miedolla lämmöllä mikrossa, välillä sekoittaen). Yhdistä sulaan suklaaseen ranskankerma ja yhdistä seos puolikkaan täytevaahdon joukkoon. 

4. Sulata liivatteet kiehuvaan veteen sekä lisää ne täytevaahtoon. Kumoa täyte irtopohjavuokaan ja siirrä se jääkaappiin hyytymään mansikkakerroksen tekemisen ajaksi.

5. Soseuta mansikat. Sekoita mansikkasose sekä sokeri täytevaahdon joukkoon. Lisää kiehuvaan veteen sulatetut liivatteet täytteeseen. 

6. Varmista, että valkosuklaakerros on jo hieman hyytynyt ja kaada mansikkakerros sen päälle käyttäen apuna isoa lusikkaa (jotta täytteet eivät sekoitu keskenään, kuva esim Kinuskikissan ohjeessa).

7. Siirrä kakku hyytymään jääkaappiin ja odota kärsivällisesti muutama tunti, tai mielellään seuraavaan päivään asti.

8. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua mieleiselläsi tavalla. Hyödynsin tuoreita mansikoita ja tein niistä kauniin "ruusukkeen". Lisäksi raastoin valkosuklaata kakun päälle.



Kakku on parhaimmillaan mikäli sen tekee tuoreista mansikoista. Tätä aion tehdä tulevanakin kesänä! Sopii oikein mainosti kesän juhliin ;) NAM!

lauantai 2. toukokuuta 2015

Blogistartti!

Hahmottelin leivonta-aiheista blogia päässäni jo pidemmän aikaa, kuitenkaan sitä ajan puutteen vuoksi toteuttamatta. Kiireen helpotuttua, keskustelin asiasta parin ystävän kanssa, joiden rohkaisemana päätin sitten viimein laittaa blogin pystyyn!

Tämä blogi tulee sisältämään keittiössäni (tai muiden keittiössä...) testattuja reseptejä - lähinnä erilaisia herkkuja! Kakut- varsinkin juustoiset ja hyydytetyt - ovat olleet suosikkejani pitkän aikaa ja tykkään testata uusia reseptejä ja makuja. Vielä toistaiseksi kaikki kokeilemani reseptit ovat olleet todella helposti toteutettavia, mutta pikkuhiljaa voisin kokeilla jotain haastavampaakin :)

Tervetuloa mukaan lukijaksi ja pieni varoituksen sana - kuvat saattavat aiheuttaa äkillistä sokerinhimoa ja keittiön likaantumista! ;)