sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Lätkäfanin KIEKKOKAKKU

Jokainen joka tuntee minut vähän paremmin, tietää sen, että olen todella innokas lätkäfani! Ja tähän kun yhdistetään, että olen myös innokas leipuri, mikäpä olisikaan sopivampi lopputulos kuin KIEKKOKAKKU. Niinpä päätin näin kevään mm-kisojen kunniaksi tehdä teemaan sopivan evään kisakatsomoon ;)

Tämän kakkuidean toteuttaminen lähti liikkeelle siitä, miten kakusta saa mustan! Kinuskikissasta oli taas paljon apua ;) Kakun valmistamisen aloitin tarjoilua edeltävänä päivänä, sillä sekä kuorrutteen että täytteen tuli olla täysin jääkaappikylmää ennen kakun täyttämistä ja koristelua.

Valmistin kakun 20cm irtopohjavuokaan, joten mikäli teet kakusta isomman, ota se huomioon raaka-aineiden määrässä.

Kiekkokakun kannalta tärkein osuus oli tottakai kuorrute, jonka valmistin teflon-pintaisessa kattilassa mustista lakritsi-fudge-karkeista (n. 450 g) sekä kuohukermasta (n. 0,4 dl). Lämmitin fudgeja pienellä lämmöllä ja sekoitin samalla niiden sulaessa kerman joukkoon. Kun seos oli tasaista, kaadoin sen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja siirsin jääkaappiin jäähtymään.

Saman aikaisesti valmistin myös kakun täytteen lakritsiosuuden. Pilkoin 9 kpl kick-patukoita kattilaan, lisäsin vajaan 2 dl kuohukermaa ja annoin patukoiden sulaa rauhassa kerman joukkoon, jotta seoksesta tuli tasaista. Kaadoin valmiin seoksen kulhoon ja siirsin myös jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. Lakritsikastikkeen tulee olla täysin kylmää ennen kuin sitä voi vatkata, joten tästä syystä valmistin sen jo edellisenä päivänä.


20 cm irtopohjavuokaan riitti 3 kananmunan kakkupohja. Valmistin sokerikakkupohjan "kolmen lasin taktiikalla". Ensin rikoin kananmunat yhteen lasiin, seuraavaksi laitoin toiseen lasiin saman verran sokeria. Kolmanteen lasiin laitoin noin 60-70 % vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja sekä n. 1 tl leivinjauhetta. Ensin kananmunat ja sokeri vaahdoksi, jauhot joukkoon käännellen ja kaadoin korppujauhotettuun vuokaan. Uunin alatasolla 175 asteessa n. 30 minuuttia.



Muutoin kakun tekeminen jatkui vasta seuraavana päivänä lakritsitäytteen valmistamisella. Vatkasin jääkaappikylmän lakritsikastikkeen vaahdoksi. Lisäksi vaahdotin n. 2dl Flora vispiä. Yhdistin vaahdot keskenään ja lisäsin pari ruokalusikallista vaniljakreemiä tuomaan vaahdolle rakennetta. 


Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan ja aloitin kakun kokoamisen suoraan tarjoilulautaselle. Kakun kostuttamiseen käytin Spritea. Lisäksi kakku sai makua Lemoncurdista eli sitruunatahnasta. Levitin ensin kostutetulle kakkupohjalle sitruunatahnan, jonka päälle lisäsin lakritsivaahdon. Loput vaahdosta tasoitin kakun päälle, jotta kuorrute kiinnittyisi siihen paremmin ja olisi tasaisempi.

Fudgemassa kannattaa ottaa huoneenlämpöön ainakin 2 tuntia ennen kaulitsemista. Ripottele reilusti tomusokeria alustalle ja ala kaulitsemaan massasta ympyrän muotoista levyä. (Mikäli sinulla on käytössä silikoninen leivonta-alusta, et tarvitse tomusokeria.) Jätä levy n. 2-3 mm paksuiseksi, jotta se on helppo nostaa kakun päälle.



Kinuskikissalta löytyy mainio ohje kuorrutteen asettamisesta kakun päälle, ja itsekin katsoin ohjevideon ennen kuin aloin nostamaan kuorrutetta alustalta. Ensin tasoitetaan kakun pinta, jonka jälkeen kuorrute asetetaan napakasti kakun reunoille ja ylimääräiset reunat leikataan veitsellä pois. (...ja syödään ohimennen ;) )



Valmiin kakun voi koristella mieleisellä tavalla. Kiekkoteeman mukaisesti muotoilin sokerimassasta muun muassa jääkiekkomailoja. Tein sokerimassakoristelukokeilut varsinaista leivontaa edeltävänä päivänä, jotta massa ehti kuivua. Valkoisen sokerimassan värjääminen elintarvikevärillä osoittautui yllättävän haastavaksi puuhaksi. Mutta harjoittelu tekee varmasti mestarin tässäkin!



Vaikka tarjottavaksi päätyi yllä näkyvä mailoin koristeltu kakku, täytyi minun kuitenkin testata omia taitojani tarkemman räpeltämisen parissa. Tulostin tämän vuoden mm-kisojen kisalogon ja muotoilin sen avulla kiekon päälle kuvion. Lopputulos näytti tältä:


Jääkiekkokakku kisalogolla!

Ei kommentteja: