sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Hyydytetty porokakku

Aloitan yo-juhlien reseptien julkaisun paljon kehuja keränneestä kakusta eli hyydytetystä tuorejuustoa sisältävästä porovoileipäkakusta.

Idea tähänkin kakkuun löytyi Kinuskikissan blogista, mutta alkuperäinen ohje koki hieman muutoksia ja lisäksi toteutimme kakun 28 cm irtopohjavuokaan, joten tuplasimme ainesosien määrän suurimmilta osin. Teimme kakun yhteistyössä erittäin taitavan leipurin kanssa ;) kiitos vielä avusta ja ideoista!



Kakun pohjan teimme valmiiksi viipaloidusta tummasta vuokaleivästä (n, 800g pakkaus riitti tähän suureen kakkuun). Poistin leivistä reunat ja täytin leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjan viipaleilla. Kostutukseen käytin maitoa (n. 1,5 dl)

Täyte:
8 liivatelehteä
250 g kylmäsavuporosiivuja

100 g kylmäsavupororouhetta
3 maustekurkkua
25 cm:n pala purjoa
5 dl kevytvispiä (meillä käytössä Flora vispi)
400 g chilituorejuustoa
400 g valkosipulituorejuustoa
1 dl vettä

Koristeeksi:
persiljaa
tummia ja vihreitä viinirypäleitä
ohuita kylmäsavuporosiivuja



1. Aloitimme kakun täytteen teon leikkaamalla kylmäsavuporosiivut pieniksi kuutioiksi, pilkkomalla maustekurkut sekä hienontamalla purjon.

2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vaahdota vispikerma.

3. Sekoita vaahdotetun vispikerman joukkoon huoneenlämmössä pehmenneet tuorejuustot, kylmäsavuporokuutiot, maustekurkku sekä purjo.
*Koska poro on maultaan hyvin voimakas, emme uskaltaneet täysin tuplata sen määrää tekemäämme kakkuun. Lisäsimme sen määrää muuten valmiiseen täytteeseen hieman kerrallaan, jotta saimme haluamamme lopputuloksen.

4. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita hieman jäähtynyt liivateseos täytteeseen.
*On tärkeää että liivateseoksen antaa jäähtyä hieman ennen sen sekoittamista täytteeseen, tai muutoin täyte saattaa jäädä hieman paakkuiseksi

5. Tässä vaiheessa poikkesimme myös alkuperäisestä ohjeesta - kaadoimme valmiista täytteestä noin puolet vuokaan leipien päälle. Kinuskikissan ohjeessa toinen leipäkerros tulee kakun päälle, mutta päätimme piilottaa sen kakun väliin. Tästä vaiheesta en ottanut kuvaa, mutta kakun sisällä oleva leipäympyrä on noin 24 cm halkaisijaltaan, joten reunat eivät näy valmiissa kakussa ennen kuin siitä leikkaa palasen. Tämän ratkaisun ansiosta kakku pysyi hyvin kasassa ja mielestämme kakku oli hienomman näköinen tämän ratkaisun johdosta.

6. Lisää siis leipäkerros ja kostuta se maidolla. Kaada lopputäyte tämän leipäkerroksen päälle ja siirrä kakku jääkaappiin hyytymään.

7. Koristele kakku hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: