torstai 22. syyskuuta 2016

Kinuskijuustokakku


Pitkästä aikaa uutta reseptiä kehiin! Täällä pidettiin pientä breikkiä kakkujen leipomisesta, ja tauko tosiaan hieman venyi... Inspiraatio oli kateissa tehtyäni kesän aikana yli 20 kakkua ja mukava vapaa-ajan harrastus alkoi tuntua melko työläältä, joten tauko tähän väliin oli enemmän kuin paikallaan. Valehtelisin, jos väittäisin, ettenkö olisi lähes joka viikko viimeistään viikonlopun lähestyessä pohtinut kakun tekemistä, mutta jotenkin halusin kuitenkin, että minulla olisi tällä kertaa syy leipoa. Vaikka eihän sitä aina tarvitsekaan ;)

Yleensä leipomiset ajoittuvat viikonlopun yhteyteen, mutta kun alkuviikosta sovimme setäni kanssa kahvittelut torstaille (kakku oli tottakai toiveena ;) ), oli keskiviikkoiltana yksiöni keittiössä pitkästä aikaa ihanan kotoisa kaaos keksien, kermojen ja tuorejuustojen keskellä. Jee, innostukseni oli palannut! Tai itseasiassa innostus palasi jo kauppareissulla, sillä huomasin mm. juustohyllyyn ilmestyneen uutuuksia, jotka oikein huusivat nimeäni, että näistä täytyy kehitellä joku resepti tässä syksyn aikana!


Tämä resepti on kyllä myös uusi, mutta idea ei suinkaan syntynyt juustohyllyllä vaan torilla, josta mukaani lähti litran verran puolukoita! Ja mikäs sen paremmin sopisikaan kirpeän puolukan kaveriksi kuin makea kinuski, nam.





Tällä kertaa menin helpoimman kautta  ajan puutteen vuoksi ja käytin kakussa valmiiksi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa (kuvassa vasemmalla). Ostin samalla tosin purkillisen kondensoitua maitoa, jonka voin keittää itse kinuskiksi myöhemmin.


Valmistin kakun 18 cm irtopohjavuokaan, joka on muuten myös uutuus keittiössäni! Todella hyvä lisäys vuokakokoelmaani. Montako vuokaa mahtuu yksiön keittiön kaappeihin?







Kinuskijuustokakku kinuskisydämellä ja puolukkayllätyksellä

Pohja:
Pirkka Origo -täytekeksejä (tähän käy myös Oreot tai Dominot, mutta halusin lähes mustan keksipohjan)
margariinia/voita

Täyte:
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (398 g) kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
(1-2 rkl tomusokeria)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä

Lisäksi

puolukoita, vadelmia, kinuskikarkkeja, valkosuklaata


Kakun kokoamisvaihetta. Kuvasta paljastuu myös se, että tomusokeroin vuoan reunat ennen keksipohjan ja täytteen laittoa. Kevyesti ensin öljyä reunoille ja tomusokeria kauttaaltaan. Helpottaa vuoan irtoamista täytteestä jättäen reunat siistimmäksi.


1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneella ja yhdistä murskaan voi/margariini. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (18-20 cm) pohjalle ja siirrä jääkaappiin.

2. Laita liivatelehdet veteen n. 10 minuutiksi.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä se huoneenlämmössä hieman pehmenneen tuorejuuston kanssa. Lisää joukkoon n. 2dl kinuskikastiketta ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Lisää makeutta tarvittaessa tomusokerilla - tomusokeri myös hyydyttää kakun rakennetta.

4. Laita loput kinuskikastikkeesta mikron kestävään kulhoon ja lämmitä hetki (20 sek), niin että kinuski pehmenee. Laita kinuski esimerkiksi pakastepussiin.

5. Liota liivatelehdet 2 rkl kiehuvan kuumaan veteen, anna jäähtyä hetki ja lisää sitten täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada noin puolet täytteestä irtopohjavuokaan keksitäytteen päälle.

6. Leikkaa pakastepussin alareunaan pieni reikä ja pursota kinuskia täytteen päälle vuokaan. Ripottele päälle puolukoita. Käytin tuoreita, mutta myös pakastetut sopii. Lisäksi lisäsin joukkoon muutaman vadelman.

7. Kaada lopputäyte varovasti vuokaan ja tasoita kakun pinta.

8. Hyydytä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään saakka.

+ koristele mieleiseksi



* Kakun kustannukset noin 15 euroa.



Kakun hinta täytteen ja keksipohjan osalta n. 10 euroa. Tähän en laskenut margariinia, liivatelehtiä enkä tomusokeria. Koristelut tuovat oman lisänsä kakun kustannuksiin. 


Ei kommentteja: