perjantai 24. kesäkuuta 2016

Lime-vaniljajuustokakku

Juhannuksen kakun ideoin kauppareissun aikana ja lopputulos oli ihanan raikas ja kesäinen! 


Pohja:
1 pötkö Oreo-keksejä
Voita/margariinia

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
2 prk vaniljarahkaa
250 g mascarponejuustoa
1 limen kuori raastettuna
1 limen mehu
75 g valkosuklaata
2 rkl tomusokeria
4 liivatelehteä

Koristeluun:
Mansikoita, pensasmustikoita

1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneella ja yhdistä murskaan voi/margariini. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle ja siirrä jääkaappiin.

2. Vaahdota kerma ja sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä esimerkiksi mikrossa.

3. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

4. Yhdistä rahkat ja mascarpone kulhossa. Yhdistä sulatettu ja jäähtynyt valkosuklaa joukkoon. Kääntele vaahdotettu kerma joukkoon.

5. Raasta limen kuori ja lisää täytteeseen. Purista täytteeseen myös limen mehu. Lisää tomusokeri ja tarkista maku. (Lisää sokeria tarvittaessa)

6. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet yksi kerrallaan veteen koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää se sitten täytteen joukkoon koko ajan vatkaten.

7. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia, mielellään seuraavaan päivään saakka.

+ koristele esimerkiksi tuoreilla marjoilla. Jos haluat samanlaiset mansikkakoristelut kakkuun, lisää ne irtopohjavuoan reunoille ennen täytteen kaatamista vuokaan.

torstai 23. kesäkuuta 2016

Daim-kakku

Meinasin unohtaa julkaista tämän reseptin aivan kokonaan. Ihanan Fresita-juustokakun lisäksi tupareissani oli tarjolla myös toinen hyydytetty kakku - päivitetty versio Daim-suklaata sisältävästä kakusta, jossa perinteisen Daimin tilalla käytin Daim Orange -kausimakua. Fresita-juustokakku vei oikeastaan kaiken huomion, joten tällä kertaa tästä kakusta ei ole parempia kuvia, mutta vakuutan että kakku oli maistuvaa :)




Pohja:
1 pötkö Oreo-keksejä
voita/margariinia

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
100 g valkosuklaata
1,5 Daim-patukkaa (Daim Orange)
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
4 liivatelehteä
2 rkl vettä

Koristeluun:
Rouhittua Daim-suklaata

1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneessa ja yhdistä murskaan voi/margariini, Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja rouhi Daim-suklaa karkeaksi rouheeksi. 

4. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa, välillä sekoittaen.

5. Yhdistä sulanut ja jäähtynyt suklaa maitorahkan joukkoon. Kääntele joukkoon vaahdotettu vispikerma, sokerit ja rouhittu Daim-suklaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa (tomu)sokeria.

6. Sulata liivatelehdet kiehuvaksi kuumennetun veden joukkoon yksi kerrallaan ja anna liivateseoksen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät sen täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.

7. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään asti. Koristele ennen tarjoilua.

Siinäpä tupareiden kattaus lähes kokonaisuudessaan ;)

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Fresita-juustokakku

Kesä, kuohuviini ja mansikat - näistä lähtökohdista alkoikin tuparikakun ideointi, mutta tällä kertaa en kuitenkaan kehitellyt reseptiä kokonaan itse - alkuperäisestä ohjeesta muutin pohjaan tarvittavat keksit sekä kiilteen aineksia.

Valmistin kakun sydämen muotoiseen irtopohjavuokaan, joka vastaa noin 22 cm pyöreää irtopohjavuokaa.



Pohja:
175 g Oreo-keksejä
voita/margariinia

Mansikkamoussetäyte:
2 dl mansikkasosetta
1 dl Fresita-kuohuviiniä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1,5-2 dl tomusokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua

6 liivatelehteä
0,5 dl Fresitaa

Kiille:
3 liivatelehteä
0,5 dl vahvaa mansikka-raparperimehua
1 dl Fresitaa
0,5 dl mansikka-raparperimehua

1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneessa ja yhdistä murskaan voi/margariini, Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20-22 cm) pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin.

2. Soseuta mansikat ja yhdistä sose kuohuviinin kanssa.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se notkistetun tuorejuuston kanssa. Lisää joukkoon mansikka-kuohuviinisose sekä 1,5 dl tomusokeria.

4. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

5. Raasta (luomu)sitruunan kuori ja lisää se sekä sitruunamehu täytteeseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

6. Kuumenna 0,5 dl Fresitaa kattilassa ja sulata liivatelehdet yksi kerrallaan kuuman nesteen joukkoon, sekoita samalla, ja anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos koko ajan sekoittaen mansikkatäytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

7. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

8. Kuumenna ensin 0,5 dl vahvaa mansikka-raparperimehua (käytin itse Marlin sokeroimatonta tiivistettä, jota laimensin vain hiukan vedellä) kattilassa kiehuvaksi. Lisää liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen.

9. Lisää joukkoon Fresita ja mehu ja anna jäähtyä kattilassa kädenlämpöiseksi.

10. Kaada liivateseos hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään saakka.

+ Koristele esimerkiksi tuoreilla mansikoilla.



Kakun raaka-aineet tekivät yhteensä n. 17 euroa. Käytin mansikkasoseessa pakasteesta löytyneitä mansikoita, joten niitä en ottanut huomioon kokonaishintaa laskiessa. Kuohuviiniä joutui ostamaan kaksi 0,2 litran pulloa (n. 3e/kpl).