sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Saaristolainen juustokakku

Tuntuu, että kerta toisensa jälkeen voin aloittaa blogitekstin hehkuttamalla, kuinka hyvän kakun tein tällä kertaa - mutta olen ihan tosissani. 

"Täydellistä!"
"Ihan hiton hyvää!"

Nämä kommentit vielä vahvistavat entisestään sitä, että nyt on oikeasti kyseessä kokeilemisen arvoinen suolainen resepti. Tämän ohjeen pohjana toimi Valion resepteistä bongattu saaristolainen voileipäkakku, johon tapani mukaan tein pieniä muutoksia. 




Valmistin tämän suolaisen herkun 20 cm vuokaan, joten ota se huomioon, kun lähdet valmistamaan tätä kakkua (kannattaa siis muuttaa annos 1,5-kertaiseksi mikäli käytät isompaa vuokaa).

Pohja/keskikerros:

n. 250 g saaristolaisleipää (käytin näitä lähes koko pussillisen)
100 g voita
ruohosipulia

Lohitäyte:

200 g ruohosipuli-tuorejuustoa
100 g kermaviiliä
1 dl vispikermaa
100 g kylmäsavulohifilettä
1 pieni punasipuli
ruohosipulia (oman maun mukaan)
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä

Katkaraputäyte:

200 g ruohosipuli-tuorejuustoa
100 g kermaviiliä
1 dl vispikermaa
100 g katkarapuja
mustapippuria
0,5 dl tuoretta tilliä
1 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
lohta, katkarapuja, ruohosipulia, herneenversoja, tilliä, punasipulia


1. Aloita kakun valmistaminen hienontamalla leipä karkeaksi veitsellä. Laita leipämurut kulhoon ja lisää voi joukkoon. Kuumenna mikrossa, kunnes voi on sulanut. Lisää joukkoon pieneksi silputtu ruohosipuli ja sekoita tasaiseksi.

* tämä vaihe oli melkeinpä haastava myös minulle - en meinannut saada leivästä millään tarpeeksi pientä murua - käytin apuna myös saksia. Mikrossa kuumentamisen jälkeen leipä oli hieman helpompi käsitellä, joten otin avuksi sauvasekoittimen ja survoin leivän sen avulla. Leivän murusia lenteli ympäri keittiötä, mutta sain kuin sainkin pohjan koostumuksesta mieleisen.

2. Painele puolet seoksesta leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja siirrä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

3. Laita liivatelehdet veteen n. 10 minuutiksi.

4. Hienonna kylmäsavulohi, ruohosipuli ja punasipuli. Vatkaa vispikerma (2dl) vaahdoksi ja jaa se kahteen yhtä suureen osaan. 

5. Yhdistä kulhossa notkistunut tuorejuusto, kermaviili, lohi, ruohosipuli, punasipuli ja 1 dl vatkattua vispikermaa. 

6. Kuumenna 1 rkl sitruunamehua kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja lisää se sitten täytteen joukkon. Kaada täyte pohjan päälle ja siirrä se hyytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

7. Valmista katkaraputäyte samalla tavalla. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

8. Hienonna sulatetut ja valutetut katkaravut sekä tilli. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään kulhossa (lukuunottamatta sitruunamehua).

9. Kuumenna 1 rkl sitruunamehua kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja lisää se sitten täytteen joukkoon.

10. Levitä loput leipäseoksesta tasaisesti hyytyneen lohikerroksen päälle. Kaada katkaraputäyte leipäkerroksen päälle ja hyydytä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään asti.

+ Koristele mieleiselläsi tavalla



Kakun raaka-aineet tulivat maksamaan koristeineen kaikkineen noin 24 euroa.


Ei kommentteja: