sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Fresita-juustokakku

Kesä, kuohuviini ja mansikat - näistä lähtökohdista alkoikin tuparikakun ideointi, mutta tällä kertaa en kuitenkaan kehitellyt reseptiä kokonaan itse - alkuperäisestä ohjeesta muutin pohjaan tarvittavat keksit sekä kiilteen aineksia.

Valmistin kakun sydämen muotoiseen irtopohjavuokaan, joka vastaa noin 22 cm pyöreää irtopohjavuokaa.



Pohja:
175 g Oreo-keksejä
voita/margariinia

Mansikkamoussetäyte:
2 dl mansikkasosetta
1 dl Fresita-kuohuviiniä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1,5-2 dl tomusokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua

6 liivatelehteä
0,5 dl Fresitaa

Kiille:
3 liivatelehteä
0,5 dl vahvaa mansikka-raparperimehua
1 dl Fresitaa
0,5 dl mansikka-raparperimehua

1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneessa ja yhdistä murskaan voi/margariini, Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20-22 cm) pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin.

2. Soseuta mansikat ja yhdistä sose kuohuviinin kanssa.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se notkistetun tuorejuuston kanssa. Lisää joukkoon mansikka-kuohuviinisose sekä 1,5 dl tomusokeria.

4. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

5. Raasta (luomu)sitruunan kuori ja lisää se sekä sitruunamehu täytteeseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

6. Kuumenna 0,5 dl Fresitaa kattilassa ja sulata liivatelehdet yksi kerrallaan kuuman nesteen joukkoon, sekoita samalla, ja anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos koko ajan sekoittaen mansikkatäytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

7. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

8. Kuumenna ensin 0,5 dl vahvaa mansikka-raparperimehua (käytin itse Marlin sokeroimatonta tiivistettä, jota laimensin vain hiukan vedellä) kattilassa kiehuvaksi. Lisää liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen.

9. Lisää joukkoon Fresita ja mehu ja anna jäähtyä kattilassa kädenlämpöiseksi.

10. Kaada liivateseos hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään saakka.

+ Koristele esimerkiksi tuoreilla mansikoilla.



Kakun raaka-aineet tekivät yhteensä n. 17 euroa. Käytin mansikkasoseessa pakasteesta löytyneitä mansikoita, joten niitä en ottanut huomioon kokonaishintaa laskiessa. Kuohuviiniä joutui ostamaan kaksi 0,2 litran pulloa (n. 3e/kpl).

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Kuningatarkakku pannacottalla

Uuden kotini keittiössä valmistui ihanan raikas kesäinen kakku. Tämä kakku on erittäin helppo tehdä ja toimii myös ilman pannacotta-kerrosta.


Pohja:
1 pötkö Oreo-keksejä
margariinia/voita

Kuningatartäyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk Valion maustettua rahkaa Kuningatar
1 dl (pakaste)vadelmia
50 g valkosuklaata (Panda)
30-50 g valkosuklaarouhetta (käytin tässä Pandan uutta Vadelmamuru-valkosuklaata)
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä

Pannacotta-kerros:
2 dl kevytmaitoa
1,35 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1,35 rkl sokeria
3 liivatelehteä



Pohja ja kuningatartäyte:

1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneessa ja yhdistä murskaan voi/margariini, Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. 

3. Yhdistä rahka ja sokerit. Lisää joukkoon sulatettu suklaa sekä survotut (pakaste)vadelmat. 

4. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä hetki ja lisää seos sitten rahkatäytteen joukkoon samalla sekoittaen.

5. Kääntele joukkoon vaahdotettu kerma sekä rouhittu valkosuklaa. Kaada täyte vuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Pannacotta-täyte

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

2. Mittaa kattilaan maito, kerma ja sokeri.

3. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet irti. Lisää sekä siemenet että halkaistu tanko kattilaan ja kiehauta.

4. Nouki vaniljatangot pois nesteestä ja sulata liivatelehdet nesteen joukkoon yksi kerrallaan, koko ajan sekoittaen (esimerkiksi puuhaarukalla).

5. Jäähdytä kattilaa kylmässä vesihauteessa, kunnes neste on kädenlämpöistä. Sekoittele välillä, ettei pintaan synny kalvoa.

6. Kaada neste lusikkaa/kauhaa apuna käyttäen hyytyneen täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään asti.


+ Koristele esimerkiksi tuoreilla vadelmilla ja marengilla sekä rouhitulla (vadelmamuru-)valkosuklaalla


sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Sitruunarahka-valkosuklaakakku

Viime keväänä jääkiekon mm-kisojen aikaan taiteilin kiekkokakun, joten piti käyttää mielikuvitusta, miten tällä kertaa toisin jääkiekkoteeman uuteen kakkuun. Minulla oli visiona tehdä kuitenkin enemmän tyyliini ja makumieltymyksiini sopiva hyydytetty kakku ja mascarponejuustoon ihastuneena lähdin ideoimaan tätä kakkua. Sitruunan kirpeys yhdistettynä pehmeään valkosuklaiseen mascarponeen oli ihana yhdistelmä. Jääkiekkoteema näkyikin tällä kertaa kakun sinivalkoisena koristeluna ja kolmena kiekkoa kuvaavana lakunappina. Juhlapöytään kakun voisi koristella esimerkiksi valkoisella marengilla, sitruunan tai limen lohkoilla ja valkosuklaarouheella tai muilla makeisilla.



Pohja:
n. 150 g Oreo-keksejä
voita/margariinia

Sitruunarahkatäyte:
2 prk Valion maustettua sitruuna-rahkaa
2 dl kuohukermaa
100 g mascarponejuustoa
40 g valkosuklaata
3 rkl/0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl vettä/sitruunamehua*

Valkosuklaatäyte:
2,5 dl vispikermaa
125 g mascarponejuustoa
100 g valkosuklaata
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

1. Murskaa keksit esimerkiksi tehosekoittimessa ja lisää rasva joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Tämän kakun valmistin vuokaan, jonka halkaisija on 20 cm.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

3. Yhdistä keskenään rahkat ja mascarpone. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä hetken ja lisää rahka-mascarponeseoksen joukkoon. Lisää täytteeseen sokerit ja tarkista maku. 

4. Vaahdota kerma ja kääntele se täytteen joukkoon.

5. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja lisää liivatelehdet veden joukkoon yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan samanaikaisesti vatkaten.
*Jos haluat kakkuun vielä sitruunaisemman maun, käytä sitruunamehua.

6. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja hyydytä jääkaapissa noin tunnin ajan ennen toisen kerroksen tekemistä.

7. Valkosuklaatäyte oli tässä sama kuin äitienpäivän herukka-valkosuklaajuustokakussa. Aloita valkosuklaakerroksen valmistaminen laittamalla liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi ja sulata valkosuklaa joko vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa muutamia sekunteja kerrallaan ja sekoittele suklaata välillä.

8. Vaahdota vispikerma. Notkista mascarpone ja lisää siihen sulanut ja hieman jäähtynyt suklaa. Kääntele vaahdotettu kerma täytteen joukkoon. 

9. Kiehauta 2 rkl vettä ja sulata liivatelehdet veden joukkoon yksitellen samalla sekoittaen. Anna jäähtyä muutama minuutin ajan ja lisää sitten liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla koko ajan vatkaten.

10. Kaada täyte vuokaan sitruunarahkatäytteen päälle ja tasoita pinta.

+ Koristele