tiistai 10. marraskuuta 2015

Lakritsi-sitruunajuustokakku

Pitkästä aikaa blogin äärellä! Tosin uskallan luvata, että blogini päivittyy loppuvuoden aikana taas useammin, kun olen palannut hetkeksi Kuopioon isomman keittiön ja leivontatarvikkeiden luokse :) onhan tässä marraskuun puolella omien synttäreiden lisäksi veljen synttärijuhlat ja joulukin lähestyy koko ajan.

Mutta palataan vielä hetkeksi viime viikonloppuun ja isänpäivään. Leivoin iskälle tänä vuonna lakritsi-sitruunajuustokakun, joka oli makuyhdistelmänä yllättävä ja herkullinen! Tätä reseptiä aloin ideoimaan jo lokakuussa, mutta toteutin sen vasta nyt :)

Tämän kakun, kuten muidenkin hyydykekakkujen, valmistaminen tulee tosin aloittaa tarjoilua edeltävänä päivänä :)




Lakritsi-sitruunajuustokakku

Pohja:
Kantolan sitruuna-lime-täytekeksejä (yksi "pötkö")
Voita/Margariinia

Sitruunatäyte:
200 g sitruunatuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
50 g sitruuna-valkosuklaata (Fazerin leivontasuklaa)
50 g valkosuklaata
100 g ranskankermaa
1 liivatelehti
1 rkl vettä

Lakritsitäyte:
6 kpl Kick-lakritsitoffeepatukoita
1,5 dl kuohukermaa
2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
0,25 dl vettä

+ Koristeluun valkosuklaata, karkkeja ym.


1. Aloita valmistamalla lakritsikastike valmiiksi jääkaappiin, koska sen tulee olla täysin jäähtynyt ennen sen vaahdottamista. Pilko Kick-patukat pieniksi paloiksi ja laita ne teflonkattilaan yhdessä kuohukerman kanssa. Anna lakritsin sulaa hiljalleen kiehuvan kerman joukkoon. (Tein samanlaisen lakritsikastikkeen kiekkokakun täytteeseen). 

Kaada kastike valmiiksi kulhoon vaahdotusta varten ja siirrä se jääkaappiin. Tein tämän vaiheen jo aamulla, vaikka muutoin tein kakun vasta myöhemmin iltapäivällä.

2. Murenna keksit tehosekoittimella ja lisää voi joukkoon. Painele seos leivinpaperin päälle irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle. Käyttämistäni kekseistä jää sitruunaisia "sattumia" keksipohjan joukkoon, vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi tavallisia kaurakeksejä. Lisäksi kokeilin ensimmäistä kertaa helpottaa kakun irroittamista vuoasta, eli sivelin kevyesti öljyä irtopohjavuoan reunoille ja sitten tomusokeroin reunat. 

3. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Vaahdota kuohukerma ja yhdistä se tuorejuuston kanssa. Sulata suklaat miedolla lämmöllä, esimerkiksi mikrossa, välillä sekoittaen. Tuorejuusto itsessään on jo melko vahvan makuinen, joten tässä voi käyttää myös tavallista valkosuklaata 100 g verran, riippuen siitä, kuinka sitruunaisen maun kakulle haluaa. 

4. Yhdistä sulanut suklaa ranskankerman kanssa ja yhdistä seos täytevaahdon joukkoon. 
Sulata liivatelehti kiehuvan veden joukkoon ja anna jäähtyä hetki ennen sen lisäämistä täytteen joukkoon. Kumoa täyte irtopohjavuokaan, tasoita pinta ja siirrä jääkaappiin hyytymään.

5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Vaahdota jääkaappikylmä lakritsikastike jämäkäksi vaahdoksi. Vatkaa myös vispikerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot keskenään. Sulata liivatelehdet kiehuvan veteen, jäähdytä hetki ja lisää ne vaahdon joukkoon. Kaada lakritsitäyte sitruunatäytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään.

+ Koristele mieleisellä tavalla. Tällä kertaa itse menin teemalla "Enemmän on enemmän", yleensä kakkujeni koristelut ovat kuitenkin melko yksinkertaisia :) 

+ Tein itse turkinpippurivalkosuklaata; sulatin valkosuklaan mikrossa, levitin sen ohueksi levyksi leikkuulaudalle leivinpaperin päälle ja ripottelin turkinpippurirouhetta suklaan päälle, siirsin jääkaappiin jähmettymään ja leikkasin kolmion muotoisiksi paloiksi, kun suklaa oli jäähtynyt hetken huoneenlämmössä


sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Omenajuustokakku



Leivontablogeissa on viime aikoina ollut paljon esillä omenoista tehtyjä ruusuja sekä kakun koristeena että muffinsien täytteenä, joten halusin myös itse kokeilla omenaruusujen tekemistä ja yhdistin ne suosikkileivokseeni eli juustokakkuun. Alkuperäinen resepti on Kodinkuvalehdestä (19/2015) ja tein siihen itse pari lisäystä. Myös ruusujentekovideo löytyy Kodinkuvalehden sivuilta.



















Ohje mitoitettu 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja
100 g voita
3,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl kanelia

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa (jauhettua)
1 dl puolukkasurvosta

Koristeluun
5 isoa punaista omenaa
1 l vettä
0,75 dl sokeria 

Kakun valmistaminen kannattaa aloittaa valmistamalla omenaruusut ensiksi, sillä se on työläin ja aikaavievin osuus. 
Viipaloi pestyt omenat aivan ohuiksi siivuiksi. Itse halkaisin omenan ensin kahtia ja sitten puolikkaan vielä kahteen osaan. Poistin kotaosat, jotta viipaleita tuli puolikuun muotoisia. Mitä ohuempia viipaleita teet, sitä helpompi niistä on tehdä ruusuja. Kiehauta vesi, lisää siihen sokeri ja omenaviipaleet. Keitä minuutin ajan ja nosta omenasiivut valumaan lävikköön. 
Ruusun kieputtaminen aloitetaan rullaamalla yksi omenasiivu pieneksi nupuksi, jonka jälkeen sen ympärille lisätään siivuja yksitellen terälehdiksi. Voit tehdä ruusuista eri kokoisia. Lisää valmiit ruusut leikkuulaudalle odottamaan kun valmistat kakun pohjan ja täytteen.


1. Sulata voi ja lisää sen joukkoon kaurahiutaleet, sokeri ja perunajauhot. Alkuperäisessä ohjeessa pohjaan ei laitettu kanelia, mutta mielestäni se kuuluu omenan kanssa niin hyvin yhteen, että lisäsin sitä noin teelusikallisen verran seokseen.
2. Painele seos leivinpaperilla vuoratun sekä reunoilta voidellun irtopohjavuoan pohjalle. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 10 minuutin ajan. 
3. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, ranskankerma, kananmunat, sokeri ja kardemumma keskenään sekaisin ja kaada seos esipaistetulle pohjalle. 
4. Survo puolukat sauvasekoittimella ja lisää survos pieninä nokareina juustotäytteen joukkoon. Jatka juustokakun paistamista uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kakun pinta tummeni jo hieman, joten otin kakun uunista n. 43 minuutin kohdalla
5. Ota kakku uunista ja nostele ruusuja kauttaaltaan kakun päälle. Jatka paistamista vielä 10-11 minuuttia.



















6. Jäähdytä kakkua ensin huoneenlämmössä pari tuntia ja sitten jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään saakka. 

+ ripottele omenaruusujen pinnalle kanelia (ja tomusokeria) ennen tarjoilua.


Tein näitä kakkuja siis kaksi kappaletta, joten siksi kuvissa vilahtaa sekä pyöreä että sydämenmuotoinen vuoka. Kakun tekeminen vaatii siis kärsivällisyyttä, mutta lopputulos todellakin palkitsee ja kakku kerää takuuvarmasti kehuja ja katseita kahvipöydässä ;) 

Tein omenaruusut käyttäen kahta eri omenalajiketta ja ainakin punainen royal gala -lajike toimi erinomaisesti ruusuja tehdessä. Kovin jauhoisella omenalla tekeminen olisi vaikeampaa.



torstai 8. lokakuuta 2015

Brookies

Brookies eli leivos, jossa yhdistyy suussasulava brownie sekä rapea cookie. Tämä leivos on yksinkertaisen helppo valmistaa ja on samalla takuuvarma makeannälän karkottaja. Tein leivoksen n. 20x25 vuokaan, uunipellille tehdessä tuplaa ainesten määrä.
Resepti on suoraan Kinuskikissalta, mutta lisään tämän kuitenkin tänne, koska pidin tästä kovasti :) oman kämppäni keittiössä minulla ei ole mahdollista leipoa, joten täytyikin heti kaivaa vatkain esille ja laittaa uuni lämpiämään, kun tulin viikonlopuksi kotiin vierailulle. Viikonloppuna mahdollisesti pääsen ideoimaan oman uuden reseptin, mutta siitä myöhemmin lisää ;)

Brownie-taikina
160 g voita
100 g tummaa leivontasuklaata
2,5 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja


Cookie-taikina
125 g margariinia
1,25 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
n. 70 g suklaarouhetta (esim. Pandan tumma suklaa)


1. Valmista brownie-taikina kattilaan. Sulata voi ja lisää paloiteltu suklaa sulaneen voin joukkoon. Siirrä kattila pois kuumalta levyltä ja anna suklaiden sulaa hiljalleen, samalla sekoittaen. Lisää muut taikinan ainekset kattilaan yksi kerrallaan ja sekoittele.
2. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja levitä täyte siihen. Esipaista browniepohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
3. Aloita cookie-taikinan valmistaminen vatkaamalla margariini ja voi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kananmuna, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää vehnäjauhot joukkoon useassa pienessä erässä ja lopuksi sekoita taikinaan rouhittu suklaa.
4. Lisää cookie-taikina "möykkyinä" esipaistetun browniesin päälle, taikina leviää uunissa.
5. Paista vielä n. 11-12 minuuttia. 
6. Jäähdytä ensin huoneenlämmössä ja sitten vielä jääkaapissa.
* leivoksen ideana on se, että brownie-osa jää hieman raa'aksi ja "mutakakkumaiseksi" ja tästä syystä leivos on hyvä jäähdyttää jääkaapissa, jotta se leikkaantuu helpommin. Mikäli haluat browniesta kypsempää, niin pidennä esipaistoaikaa parilla minuutilla.