sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Omenajuustokakku



Leivontablogeissa on viime aikoina ollut paljon esillä omenoista tehtyjä ruusuja sekä kakun koristeena että muffinsien täytteenä, joten halusin myös itse kokeilla omenaruusujen tekemistä ja yhdistin ne suosikkileivokseeni eli juustokakkuun. Alkuperäinen resepti on Kodinkuvalehdestä (19/2015) ja tein siihen itse pari lisäystä. Myös ruusujentekovideo löytyy Kodinkuvalehden sivuilta.



















Ohje mitoitettu 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja
100 g voita
3,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl kanelia

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa (jauhettua)
1 dl puolukkasurvosta

Koristeluun
5 isoa punaista omenaa
1 l vettä
0,75 dl sokeria 

Kakun valmistaminen kannattaa aloittaa valmistamalla omenaruusut ensiksi, sillä se on työläin ja aikaavievin osuus. 
Viipaloi pestyt omenat aivan ohuiksi siivuiksi. Itse halkaisin omenan ensin kahtia ja sitten puolikkaan vielä kahteen osaan. Poistin kotaosat, jotta viipaleita tuli puolikuun muotoisia. Mitä ohuempia viipaleita teet, sitä helpompi niistä on tehdä ruusuja. Kiehauta vesi, lisää siihen sokeri ja omenaviipaleet. Keitä minuutin ajan ja nosta omenasiivut valumaan lävikköön. 
Ruusun kieputtaminen aloitetaan rullaamalla yksi omenasiivu pieneksi nupuksi, jonka jälkeen sen ympärille lisätään siivuja yksitellen terälehdiksi. Voit tehdä ruusuista eri kokoisia. Lisää valmiit ruusut leikkuulaudalle odottamaan kun valmistat kakun pohjan ja täytteen.


1. Sulata voi ja lisää sen joukkoon kaurahiutaleet, sokeri ja perunajauhot. Alkuperäisessä ohjeessa pohjaan ei laitettu kanelia, mutta mielestäni se kuuluu omenan kanssa niin hyvin yhteen, että lisäsin sitä noin teelusikallisen verran seokseen.
2. Painele seos leivinpaperilla vuoratun sekä reunoilta voidellun irtopohjavuoan pohjalle. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 10 minuutin ajan. 
3. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, ranskankerma, kananmunat, sokeri ja kardemumma keskenään sekaisin ja kaada seos esipaistetulle pohjalle. 
4. Survo puolukat sauvasekoittimella ja lisää survos pieninä nokareina juustotäytteen joukkoon. Jatka juustokakun paistamista uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kakun pinta tummeni jo hieman, joten otin kakun uunista n. 43 minuutin kohdalla
5. Ota kakku uunista ja nostele ruusuja kauttaaltaan kakun päälle. Jatka paistamista vielä 10-11 minuuttia.



















6. Jäähdytä kakkua ensin huoneenlämmössä pari tuntia ja sitten jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään saakka. 

+ ripottele omenaruusujen pinnalle kanelia (ja tomusokeria) ennen tarjoilua.


Tein näitä kakkuja siis kaksi kappaletta, joten siksi kuvissa vilahtaa sekä pyöreä että sydämenmuotoinen vuoka. Kakun tekeminen vaatii siis kärsivällisyyttä, mutta lopputulos todellakin palkitsee ja kakku kerää takuuvarmasti kehuja ja katseita kahvipöydässä ;) 

Tein omenaruusut käyttäen kahta eri omenalajiketta ja ainakin punainen royal gala -lajike toimi erinomaisesti ruusuja tehdessä. Kovin jauhoisella omenalla tekeminen olisi vaikeampaa.



Ei kommentteja: