keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Porkkanasämpylät

Jo toinen poikkeus heti perään tänne kakkuohjeiden joukkoon. Olen nyt ottanut ilon irti siitä, että asunnossani on viimeinkin uuni. Edellisessä pikkuyksiössäni, jossa asuin lähes 5 vuotta, ei ollut uunia, joten ruuanlaitto- ja leivontamahdollisuudet olivat huomattavasti rajallisemmat kuin tällä hetkellä. Niinpä olen ollut aivan innoissani, kun olen päässyt leipomaan korvapuusteja (jo kahdesti viikon aikana) sekä nyt myös porkkanasämpylöitä. 

Syön melko vähän leipää, välillä en ollenkaan, mutta itsetehtyjä porkkanasämpylöitä olisin voinut syödä vaikka pellillisen :D hyvin nämäkin onnistui ensikertalaiselta.



Porkkanasämpylät (n. 30 kpl)

5 dl vettä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta (n. 4-5 porkkanaa)
1 dl kauraleseitä
(2 rkl pellavansiemenrouhetta)
11 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl (oliivi)öljyä

1. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

2. Yhdistä kuivahiiva n. puoleen vehnäjauhoista (n. 5dl).

3. Lämmitä vesi n. 42 asteiseksi, lisää joukkoon sokeri, suola ja porkkanaraaste. Sekoita kulhossa. Lisää sitten sekä kauraleseet, pellavansiemenrouhe sekä puolet vehnäjauhoista, joihin on lisätty kuivahiiva.

4. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää loput jauhot sekä öljy joukkoon ja vaivaa tasaiseksi. Taikina saa olla tahmeaa ja tarttua käsiin. Anna taikinan kohota kulhossa n. 30-60 minuuttia.

5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle/leivonta-alustalle ja pyörittele taikinasta n. 30 sämpylää. Anna niiden vielä kohota liinan alla n. 15 minuuttia ennen uunissa paistamista.

*225´c n. 15 minuuttia (minun kiertoilmauunissa 215'c n. 13 minuuttia)


torstai 6. lokakuuta 2016

Korvapuustipäivä

Nyt vähän normaalista linjastani poikkeava ohje - mutta kyllähän kakkujen joukkoon pullaohjekin mahtuu ;)

Kuulin korvapuustipäivästä ensimmäisen kerran vuosi sitten ja silloin haimme korvapuustit ystäväni kanssa lähikaupasta, mutta tällä kertaa päätin leipoa niitä itse - ensimmäistä kertaa koskaan :) (en muista ollenkaan, tehtiinkö näitä yläasteen kotitaloustunnilla, mutta siitähän on kuitenkin jo pieni ikuisuus...)




Korvapuustit (n. 30 kpl)

5 dl kevytmaitoa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
14 dl vehnäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
200 g voita
+
100 g voita
kanelia
1 dl sokeria
+
1 kananmuna voiteluun
raesokeria päälle




1. Lämmitä maito lämpimäksi (n. 42 c) ja lisää sen joukkoon kananmuna, kardemumma, suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi.

2. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhoihin kuivahiiva ja sekoita. Lisää jauhoseos vähitellen maidon ym. aineksien joukkoon (voit myös siivilöidä, mutta itse pärjäsin ilman siivilää).

3. Kun olet lisännyt noin puolet jauhoista, lisää joukkoon huoneenlämmössä pehmennyttä voita. Tapoja varmasti on useita, mutta itse lisäilin näitä vuorotellen samalla vaivaten taikinaa käsin. 

4. Kun taikinaan on lisätty kaikki ainekset ja sitä on vaivattu tarpeeksi, anna sen kohota kulhossa liinan alla lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia. 

5. Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen yhtä suureen osaan. Kauli puolet taikinasta 30cmx60cm kokoiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä/leivonta-alustalla. 

6. Lisää taikinalevyn päälle puolet (50 g) huoneenlämpöisestä voista. Ripottele päälle kanelia ja 0,5 dl sokeria. Rullaa taikina ja käännä se niin että saumakohta jää pöydän pintaa vasten eli piiloon. 

7. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä kolmion muotoisia taikinapaloja (kapein kohta n. 2cm ja levein kohta n. 5cm). Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin ja sitten paina sormella kapea kohta alas pöytään saakka -> leikkauspinnat nousevat ylös.

8. Nosta pullat leivinpaperin päälle ja kohota niitä liinan alla n. 15 minuuttia. Kun ensimmäinen satsi on kohoamassa, toista vaiheet 5-7 uudestaan.

8. Voitele pullien pinta kananmunalla, ripottele päälle raesokeria ja paista 225 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia, uuni tehosta riippuen. (Minulla on kiertoilmauuni, joten lämpötila oli 215 astetta ja paistoaika n. 13 minuuttia)

Anna jäähtyä hetki ja tarjoile kahvin tai kylmän maidon kera :)

PS. Muista tietenkin kutsua ystävät kylään jo hyvissä ajoin, koska tuore pulla on paras pulla <3

Ystäväni kohdalla pulla meni tällä kertaa jopa illan treenien edelle, heh. Lisäksi ilahdutin tuoreilla pullilla myös isovanhempiani sekä perhettäni.



torstai 22. syyskuuta 2016

Kinuskijuustokakku


Pitkästä aikaa uutta reseptiä kehiin! Täällä pidettiin pientä breikkiä kakkujen leipomisesta, ja tauko tosiaan hieman venyi... Inspiraatio oli kateissa tehtyäni kesän aikana yli 20 kakkua ja mukava vapaa-ajan harrastus alkoi tuntua melko työläältä, joten tauko tähän väliin oli enemmän kuin paikallaan. Valehtelisin, jos väittäisin, ettenkö olisi lähes joka viikko viimeistään viikonlopun lähestyessä pohtinut kakun tekemistä, mutta jotenkin halusin kuitenkin, että minulla olisi tällä kertaa syy leipoa. Vaikka eihän sitä aina tarvitsekaan ;)

Yleensä leipomiset ajoittuvat viikonlopun yhteyteen, mutta kun alkuviikosta sovimme setäni kanssa kahvittelut torstaille (kakku oli tottakai toiveena ;) ), oli keskiviikkoiltana yksiöni keittiössä pitkästä aikaa ihanan kotoisa kaaos keksien, kermojen ja tuorejuustojen keskellä. Jee, innostukseni oli palannut! Tai itseasiassa innostus palasi jo kauppareissulla, sillä huomasin mm. juustohyllyyn ilmestyneen uutuuksia, jotka oikein huusivat nimeäni, että näistä täytyy kehitellä joku resepti tässä syksyn aikana!


Tämä resepti on kyllä myös uusi, mutta idea ei suinkaan syntynyt juustohyllyllä vaan torilla, josta mukaani lähti litran verran puolukoita! Ja mikäs sen paremmin sopisikaan kirpeän puolukan kaveriksi kuin makea kinuski, nam.





Tällä kertaa menin helpoimman kautta  ajan puutteen vuoksi ja käytin kakussa valmiiksi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa (kuvassa vasemmalla). Ostin samalla tosin purkillisen kondensoitua maitoa, jonka voin keittää itse kinuskiksi myöhemmin.


Valmistin kakun 18 cm irtopohjavuokaan, joka on muuten myös uutuus keittiössäni! Todella hyvä lisäys vuokakokoelmaani. Montako vuokaa mahtuu yksiön keittiön kaappeihin?







Kinuskijuustokakku kinuskisydämellä ja puolukkayllätyksellä

Pohja:
Pirkka Origo -täytekeksejä (tähän käy myös Oreot tai Dominot, mutta halusin lähes mustan keksipohjan)
margariinia/voita

Täyte:
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tlk (398 g) kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
(1-2 rkl tomusokeria)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä

Lisäksi

puolukoita, vadelmia, kinuskikarkkeja, valkosuklaata


Kakun kokoamisvaihetta. Kuvasta paljastuu myös se, että tomusokeroin vuoan reunat ennen keksipohjan ja täytteen laittoa. Kevyesti ensin öljyä reunoille ja tomusokeria kauttaaltaan. Helpottaa vuoan irtoamista täytteestä jättäen reunat siistimmäksi.


1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneella ja yhdistä murskaan voi/margariini. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (18-20 cm) pohjalle ja siirrä jääkaappiin.

2. Laita liivatelehdet veteen n. 10 minuutiksi.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä se huoneenlämmössä hieman pehmenneen tuorejuuston kanssa. Lisää joukkoon n. 2dl kinuskikastiketta ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Lisää makeutta tarvittaessa tomusokerilla - tomusokeri myös hyydyttää kakun rakennetta.

4. Laita loput kinuskikastikkeesta mikron kestävään kulhoon ja lämmitä hetki (20 sek), niin että kinuski pehmenee. Laita kinuski esimerkiksi pakastepussiin.

5. Liota liivatelehdet 2 rkl kiehuvan kuumaan veteen, anna jäähtyä hetki ja lisää sitten täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada noin puolet täytteestä irtopohjavuokaan keksitäytteen päälle.

6. Leikkaa pakastepussin alareunaan pieni reikä ja pursota kinuskia täytteen päälle vuokaan. Ripottele päälle puolukoita. Käytin tuoreita, mutta myös pakastetut sopii. Lisäksi lisäsin joukkoon muutaman vadelman.

7. Kaada lopputäyte varovasti vuokaan ja tasoita kakun pinta.

8. Hyydytä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään saakka.

+ koristele mieleiseksi



* Kakun kustannukset noin 15 euroa.



Kakun hinta täytteen ja keksipohjan osalta n. 10 euroa. Tähän en laskenut margariinia, liivatelehtiä enkä tomusokeria. Koristelut tuovat oman lisänsä kakun kustannuksiin.