keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Fazerina-kismet-juustokakku

...vai sittenkin appelsiini-suklaa-juustokakku. Joka tapauksessa, nimestään huolimatta tämä oli yksi herkullisimmista kakuista, mitä olen tehnyt! Kukapa voisi vastustaa appelsiinin ja suklaan ihanaa yhdistelmää. 

Alkuperäinen resepti löytyi Fazerin nettisivuilta, mutta tein siihen pienen muutoksen :) ja lisäksi tehtyäni kakkua pari kertaa, totesin, että 4 liivatelehteä on tähän hieman liikaa, koska suklaa hyydyttää kakkua melko hyvin itsestään...joten 1-2 liivatelehteä riittäisi varmaankin pitäämään kakun kasassa ja moussemaisena. Valmistin kakun noin 24 cm irtopohjavuokaan.



Pohja:
1 kokonainen pötkö + 3 kpl Fazerin Fazerina-täytekeksejä
1 Kismet-Fazerina-suklaavohveli
margariinia n. 70 g

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
125 g tummaa leivontasuklaata
1,5 Kismet-Fazerina -suklaavohvelia
1-2 liivatelehteä
0,5 dl appelsiinimehua

+ koristeluun voi käyttää esimerkiksi Kismet-Fazerina-suklaavohvelia, appelsiinia, raastettua appelsiininkuorta, Fazerina-keksejä, tummaa suklaata sulatettuna jne.


1. Murskaa täytekeksit ja suklaavohveli tehosekoittimessa. Lisää joukkoon margariini ja sekoita tasaiseksi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa matalalla teholla välillä sekoittaen. Anna suklaan jäähtyä.

3. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. 

4. Notkista tuorejuustot kulhossa ja lisää sokerit joukkoon. Lisää sulatettu suklaa ja kermavaahto täytteen joukkoon. Rouhi Kismet-Fazerinat karkeaksi rouheeksi veitsellä.

5. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sulata liuotetut liivatelehdet yksi kerrallaan kuuman mehun joukkoon. Anna liivateseoksin jäähtyä hetki ja lisää se täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.

6. Lisää rouhitut Kismetit seoksen joukkoon ja sekoita. Kaada täyte vuokaan ja peitä foliolla. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään asti.

+ Koristele mieleiselläsi tavalla.








Pirteä sitruunapiirakka

No niin, herätelläänpäs blogi talviunilta! Lomailulle on syynsä - opiskelukämppäni keittiössä kun ei oikein leipominen onnistu, enkä ole Kuopiossa ehtinyt leipomaan oikeastaan koko talvena. 

Kevään ensimmäisenä reseptinä nyt vuorossa helppo sitruunapiirakka. Resepti ei ole omani, vaan bongasin sen ensin instagramista, joka kertoi sen olevan Fanni&Kanelin resepti :) 



Piirakkapohja:
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g jääkaappikylmää voita
2 kpl kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä

Sitruunatäyte:
2,5 dl kuohukermaa
2 kpl kokonaista kananmunaa
2 kpl kananmunan keltuaista
1,25 dl sokeria
1,25 dl sitruunanmehua (2-3 sitruunaa niiden koosta riippuen)

Koristeeksi ja tarjoiluun:
tomusokeria
sitruunaviipaleita
kermavaahtoa


1. Aloita piiraan valmistaminen pohjasta yhdistämällä kuivat aineet keskenään. Paloittele kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoseoksen joukkoon. Nypi taikina käsin. Lisää joukkoon keltuaiset ja jatka käsin sekoittamista. Lopuksi lisää vielä vesi joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi nopeasti.

2. Nosta taikina muovikelmun päälle ja painele ympyrän muotoon ohueksi levyksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

3. Painele taikina piirakkavuoan (22-24 cm) pohjalle ja reunoille - alkuperäisessä ohjeessa vuokaa ei käsketty voidella, joten en voidellut, tosin suosittelen kevyttä voitelua, jotta valmiin piirakan pohja irtoaa paremmin. Pistele haarukalla taikinan pohjaan reikiä ja esipaista pohjaa uunissa (200'c) 15 minuutia. Laske uunin lämpötila 140 asteeseen.

4. Vatkaa täytteen ainekset sekaisin kulhossa ja kaada seos pohjan päälle siivilän läpi.

5. Paista uunin keskitasolla (140'c) noin 30-35 minuuttia, täytteen hyytymiseen asti. Jäähdytä huoneenlämmössä ja nosta sitten jäähtynyt piirakka jääkaappiin. 

- ripottele pinnalle tomusokeria, koristele sitruunaviipaleilla ja tarjoile kermavaahdon kanssa.

lauantai 9. tammikuuta 2016

Piparirahkakakku

Niin se vaan joulu taas meni ohi. Uusia reseptejä en kokeillut joulupöytään, vaan tein hyväksi todetun glögijuustokakun :) kuitenkin joululta jäi jääkaappiin kaikenlaisia aineksia, joista kehittelin "jämäkakun" uuden vuoden jälkeen.




Pohja:
pipareita
voita/margariinia

Täyte:
2 prk Arlan piparkakku-rahkaa
2 dl kuohukermaa
150 g mascarpone-juustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
4 liivatelehteä

Lisäksi:
puolukoita
kinuskikastiketta
pipareita


1. Murskaa piparit, yhdistä rasva siihen ja painele irtopohjavuoan (20cm) pohjalle.
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Sekoita rahkat, mascarpone-juusto sekä sokerit. Yhdistä kerma seoksen joukkoon.
5. Kuumenna sitruunanmehu+vesi-sekoitus kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan. Anna jäähtyä hetki ja lisää liivateseos täytteeseen.
6. Kaada noin puolet täytteestä vuokaan piparipohjan päälle. Ripottele väliin puolukoita, piparimurskaa sekä kaada hieman kinuskikastiketta joukkoon.
7. Kaada loput täytteestä vuokaan ja pistele esimerkiksi haarukalla täytettä, jotta kinuskikastike leviää täytteen välissä.
8. Hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään ja koristele hyytynyt kakku vielä puolukoilla, pipareilla sekä kinuskikastikkeella.