keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Pirteä sitruunapiirakka

No niin, herätelläänpäs blogi talviunilta! Lomailulle on syynsä - opiskelukämppäni keittiössä kun ei oikein leipominen onnistu, enkä ole Kuopiossa ehtinyt leipomaan oikeastaan koko talvena. 

Kevään ensimmäisenä reseptinä nyt vuorossa helppo sitruunapiirakka. Resepti ei ole omani, vaan bongasin sen ensin instagramista, joka kertoi sen olevan Fanni&Kanelin resepti :) 



Piirakkapohja:
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g jääkaappikylmää voita
2 kpl kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä

Sitruunatäyte:
2,5 dl kuohukermaa
2 kpl kokonaista kananmunaa
2 kpl kananmunan keltuaista
1,25 dl sokeria
1,25 dl sitruunanmehua (2-3 sitruunaa niiden koosta riippuen)

Koristeeksi ja tarjoiluun:
tomusokeria
sitruunaviipaleita
kermavaahtoa


1. Aloita piiraan valmistaminen pohjasta yhdistämällä kuivat aineet keskenään. Paloittele kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoseoksen joukkoon. Nypi taikina käsin. Lisää joukkoon keltuaiset ja jatka käsin sekoittamista. Lopuksi lisää vielä vesi joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi nopeasti.

2. Nosta taikina muovikelmun päälle ja painele ympyrän muotoon ohueksi levyksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

3. Painele taikina piirakkavuoan (22-24 cm) pohjalle ja reunoille - alkuperäisessä ohjeessa vuokaa ei käsketty voidella, joten en voidellut, tosin suosittelen kevyttä voitelua, jotta valmiin piirakan pohja irtoaa paremmin. Pistele haarukalla taikinan pohjaan reikiä ja esipaista pohjaa uunissa (200'c) 15 minuutia. Laske uunin lämpötila 140 asteeseen.

4. Vatkaa täytteen ainekset sekaisin kulhossa ja kaada seos pohjan päälle siivilän läpi.

5. Paista uunin keskitasolla (140'c) noin 30-35 minuuttia, täytteen hyytymiseen asti. Jäähdytä huoneenlämmössä ja nosta sitten jäähtynyt piirakka jääkaappiin. 

- ripottele pinnalle tomusokeria, koristele sitruunaviipaleilla ja tarjoile kermavaahdon kanssa.

Ei kommentteja: