lauantai 9. tammikuuta 2016

Piparirahkakakku

Niin se vaan joulu taas meni ohi. Uusia reseptejä en kokeillut joulupöytään, vaan tein hyväksi todetun glögijuustokakun :) kuitenkin joululta jäi jääkaappiin kaikenlaisia aineksia, joista kehittelin "jämäkakun" uuden vuoden jälkeen.




Pohja:
pipareita
voita/margariinia

Täyte:
2 prk Arlan piparkakku-rahkaa
2 dl kuohukermaa
150 g mascarpone-juustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
4 liivatelehteä

Lisäksi:
puolukoita
kinuskikastiketta
pipareita


1. Murskaa piparit, yhdistä rasva siihen ja painele irtopohjavuoan (20cm) pohjalle.
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Sekoita rahkat, mascarpone-juusto sekä sokerit. Yhdistä kerma seoksen joukkoon.
5. Kuumenna sitruunanmehu+vesi-sekoitus kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan. Anna jäähtyä hetki ja lisää liivateseos täytteeseen.
6. Kaada noin puolet täytteestä vuokaan piparipohjan päälle. Ripottele väliin puolukoita, piparimurskaa sekä kaada hieman kinuskikastiketta joukkoon.
7. Kaada loput täytteestä vuokaan ja pistele esimerkiksi haarukalla täytettä, jotta kinuskikastike leviää täytteen välissä.
8. Hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään ja koristele hyytynyt kakku vielä puolukoilla, pipareilla sekä kinuskikastikkeella.

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Porkkanakakku

Veljeni synttärikahveille tein tällä kertaa porkkanakakkua, mutta uudella twistillä - eli tein kakun naked cake -tyyliin, jossa tuorejuustokuorrutetta tuli myös kakun väliin. 



Yleensä olen tehnyt kakun halkaisijaltaan noin 25 cm vuokaan, mutta tällä kertaa puolitin ainesten määrän ja käytin 20 cm irtopohjavuokaa. Ohje on kuitenkin tässä suuremmalle kakulle.

Ainekset:

200 g fariinisokeria
100 g sokeria
2 dl rypsiöljyä
4 kananmunaa

4,25 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
350-400 g porkkanaraastetta
50 g saksanpähkinää/hasselpähkinää ruohittuna

Kuorrutus:

400 g maustamatonta tuorejuustoa
110 g voita huoneenlämpöisenä
3,75 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
(vaniljakreemijauhetta)



1. Vatkaa sokerit (voit käyttää myös vain toista näistä sokereista, yhteensä kuitenkin siis 300g) ja rypsiöljy keskenään hieman ilmavaksi seokseksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen.

2. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne seoksen joukkoon. 

3. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja rouhitut pähkinät. 

4. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.

5. Anna kakun jäähtyä ja valmista kuorrute. Mikäli teet kuorrutteen vain kakun päälle, puolikas annos riittänee.

6. Notkista huoneenlämpöistä voita vatkaimella noin minuutin ajan. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto ja vatkaa voimakkaasti.

7. Lisää tomusokeri joukkoon pienissä erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten. Mausta vaniljasokerilla. Mikäli täyte tuntuu liian notkealta, voi siihen lisätä vaniljakreemijauhetta, joka jämäköittää täytettä.

Koristele esimerkiksi kokonaisilla saksanpähkinöillä tai rouhituilla pähkinöillä.

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Glögijuustokakku

Valkosuklainen glögijuustokakku on upean näköinen kakku vaikka joulupöytään. Tein kakun halkaisijaltaan n. 25 cm vuokaan ja täytettä kakussa on reilusti, mikä tekeekin siitä näyttävän.


Pohja:
150 g piparkakkuja (Annas)
Voita/margariinia

Täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
250-300 g valkosuklaata (esim. 2 Pandan valkosuklaalevyä)
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä (Meira)
4 rkl sitruunamehua

Kiille:
2 dl glögitiivistettä (Marli)
1 dl vettä
4 liivatelehteä (Dr. Oetker)

1. Murskaa piparit ja lisää voi/margariini murskan joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
3. Sulata valkosuklaa varovasti miedolla lämmöllä mikrossa (350W), välillä sekoittaen.
4. Yhdistä sulanut ja hieman jäähtynyt suklaa huoneenlämmössä jo notkistuneen tuorejuuston joukkoon.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se suklaajuustoseokseen. Suosittelen käyttämään sähkövatkainta, jotta täytteestä tulee tasaisempi.
6. Lisää sokerit täytteen joukkoon, tomusokeri kannattaa siivilöidä.
7. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi mikrossa mukissa ja sulata liivatelehdet kuumaan mehuun yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna liivateseoksen jäähtyä ennen kuin lisäät sen täytteen joukkoon, muutoin täyte saattaa saostua.
8. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan samalla vatkaten. Kääntele täyte kunnolla kulhossa vielä esimerkiksi nuolijalla.
9. Kaada täyte piparipohjan päälle ja tasoita pinta. Hyydytä jääkaapissa ainakin 2 tuntia ennen kiilteen tekemistä.

10. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
11. Yhdistä sitten glögitiiviste ja vesi keskenään (yht. 3 dl nestettä). Mittaa 0,5 dl glögivesiseosta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, siirrä kattila pois kuumalta levyltä.
12. Sulata liivatelehdet kuumaan nesteeseen yksi kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Lisää loppu glögivesiseos (2,5 dl) liivateseoksen joukkoon koko ajan yhä edelleen sekoittaen ja anna seoksen jäähtyä .
13. Kaada seos hyytyneen valkosuklaatäytteen päälle isoa lusikkaa tai kauhaa apuna käyttäen. Hyydytä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään saakka.


+ Koristele mieleiselläsi tavalla, esimerkiksi valkosuklaalla, kanelitangolla, piparimurulla ym.

Lumihiutaleet tein valkosuklaasta. Sulatin suklaan pussissa lämpimässä vesihauteessa, tein pussiin pienen reiän ja pursotin kuvion leivinpaperilla vuoratun leikkuulaudan päälle ja siirsin jääkaappiin jähmettymään.



Muita huomioita:
- Piparipohja voisi olla mielestäni vielä paksumpi, joten lisäisin pipareiden määrää 50 g. Rasvan määrää säätelemällä voi itse vaikuttaa siihen, onko pohja mureneva vai tiivis
- Meiran ja Dr. Oetkerin liivatelehdissä on hieman kokoeroa, Meiran ollessa isompi. Koska myös valkosuklaa hyydyttää kakun rakennetta, pärjäisi tässä täytteessä vähemmälläkin liivatemäärällä, jolloin kakku ei olisi niin tiivis - tämäkin on toki makukysymys
- Jos käytät vain Dr. Oetkerin liivatelehtiä, pitäisin määrät ennallaan, eli 7(6)+4, Meiran liivatelehdillä 6(5)+3
- Kakkuni jäi keskeltä hieman korkeammaksi, joten kiillettä ja glögin makua oli eniten reunan kohdalla, joten kannattaa yrittää saada pinnasta mahdollisimman tasainen ennen kiilteen lisäämistä
- Mikäli kakusta haluaa vielä enemmän glögin makuisen, voi kiilteen glögi-vesi-suhdetta muuttaa vahvemmaksi
- Pienempään vuokaan riittää puolikas annos täytettä