sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Appelsiinirahkakakku suklaaganachella

Heipähei ja aurinkoista kevättä!

Pitkästä aikaa inspiroiduin taas leipomishommiin. Olen tehnyt aiemminkin suklaata ja appelsiinia sekoittavia kakkuja, ja kaikki ovat olleet kyllä ihan yhtä onnistuneita (täältä löydät Fazerina-juustokakun sekä suklaisen appelsiinimoussekakun). En ollut koskaan aiemmin tehnyt suklaaganachea, joten uskaltauduin kokeilemaan sitä nyt ensi kertaa. Valmistin kakun 18 cm vuokaan.



Pohja:
1 pötkö Fazerina-keksejä
n. 40g margariinia

Täyte:
2 prk Valion appelsiinirahkaa
2,5 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
4 rkl appelsiinimehua
5 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria
raastettua (luomu)appelsiininkuorta

Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Koristeluun:
Appelsiinia, mansikoita, Fazerina Bites -makeisia, marenkia



1. Murskaa keksit esim tehosekoittimessa. Yhdistä keksimurskaan voi/margariini. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä se rahkan kanssa. Makeuta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Raasta appelsiinin kuori ja lisää täytteeseen oman maun mukaan (minä käytin noin puolikkaan appelsiinin kuoren).

4. Kuumenna 3 rkl appelsiinimehua/vettä/sitruunamehua kiehuvaksi esimerkiksi kahvikupissa mikrossa. Sulata liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja lisää se täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.

5. Lisää joukkoon vielä 1 rkl appelsiinimehua/vettä sekä tomusokeria mikäli haluat täytteestä vielä makeamman.

6. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja hyydytä mielellään seuraavaan päivään asti jääkaapissa.


7. Valmista suklaaganache kuumentamalla 1 dl kermaa kattilassa hiljalleen, lisää joukkoon rouhittu suklaa ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Anna jäähtyä kattilassa. Kaada suklaaganache hyytyneen kakun päälle ja tasoita pinta.

+ Koristele mieleiseksi.


sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Ystävänpäivän vadelmajuustokakku

Heipähei!

Blogi ollut talviunilla joulusta alkaen, enkä ole leiponut mitään moneen viikkoon. Lähestyvä ystävänpäivä kuitenkin innosti minut taas kehittelemään uutta reseptiä. Lisäksi bongasin hetki aika sitten Valiolta tulleen uutuuden - vadelmatuorejuuston, jota oli päästävä kokeilemaan. 

Tein kakun tällä kertaa pieneen sydämenmuotoisiin vuokiin sekä kahteen lasiin, mutta ohje on mitoitettu n. 20 cm kokoiseen irtopohjavuokaan sopivaksi.



Pohja:
1 pötkö Oreo-täytekeksejä
n. 40 g margariinia/voita

Täyte:
200 g vadelmatuorejuustoa
2,5 dl vispikermaa
0,5 dl tomusokeria
4 rkl vadelmamehua/vettä/sitruunamehua
50 g valkosuklaata
1 dl vadelmia (puserrettuna/survottuna)
4 liivatelehteä

Koristeluun:
Vadelmia, suklaata, nonparelleja

1. Murskaa keksit esim tehosekoittimessa. Yhdistä keksimurskaan voi/margariini. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Laita liivatelehdet  kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa ja yhdistä se pehmenneeseen tuorejuustoon, sekoita joukkoon vaahdotettu kerma.

4. Kuumenna 3 rkl vadelmamehua/vettä/sitruunamehua kiehuvaksi esimerkiksi kahvikupissa mikrossa. Sulata liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja lisää se täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. 

5. Lisää joukkoon vielä 1 rkl vadelmamehua/vettä sekä 0,5 dl tomusokeria. Survo noin desilitran verran vadelmia sauvasekoittimella ja lisää myös ne täytteen joukkoon. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa.

6. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja hyydytä mielellään seuraavaan päivään asti jääkaapissa.

+ Koristele mieleiseksi.


tiistai 27. joulukuuta 2016

Jouluinen luumukanelikakku

Joulupöydän kakkuna toimi tänä vuonna luumukanelirahkakakku. Tein saman kakun myös joululahjaksi kummeilleni. Reseptin pohjana käytin tällä kertaa Tarun Taikakakut -blogista bongattua ohjetta, johon tein muutaman muutoksen itse. Tarun kakun koristelu oli niin kaunis, että päätin kopioida sen myös omaani :) Pitkään olenkin tehnyt vain omien reseptien mukaisesti, mutta joulukiireiltäni en ehtinyt keksimään täysin uutta itse. Tarkoituksena oli tehdä helposti ja nopeasti valmistuva jouluinen kakku, joka ei olisi suklainen. Valmistin kakun 20 cm irtopohjavuokaan.




Pohja:
piparkakkuja
voita/margariinia

Täyte:
1 prk Valion luumu-kaneli-rahkaa
200 g maitorahkaa (tai maustamatonta tuorejuustoa kuten alkuperäisessä ohjeessa)
4 dl vispikermaa
0,7 dl tomusokeria
0,5 tl kanelia
2-3 rkl luumumarmeladia
5 liivatelehteä
6 rkl vettä

1. Murskaa piparit esimerkiksi tehosekoittimessa ja lisää murskan joukkoon voi/margariini. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle ja siirrä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi ja aloita täytteen valmistus vatkaamalla kerma vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon tomusokeri.

3. Sekoita kulhossa rahkat, luumumarmeladi ja kaneli. 

4. Kuumenna 6 rkl vettä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet joukkoon yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja lisää se sitten rahkatäytteen joukkoon samalla vatkaten.

5. Kääntele joukkoon vaahdotettu kerma ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää makeutta tomusokerilla tarvittaessa.

6. Kaada seos vuokaan ja hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään asti.

+ Koristele mieleisellä tavalla, itse käytin tummaa suklaata, polkagris-karkkia sekä murskattuja piparkakkuja