sunnuntai 2. elokuuta 2015

Lohijuustokakku

Tein tätä suolaista juustokakkua ensimmäisen kerran jo lakkiaisiin, mutta kaikessa kiireessä unohdin ottaa kuvan kakusta ennen sen tarjolle asettamista, joten onneksi sain uuden tilaisuuden rippijuhlissa.


Jos naked cake oli rippijuhlien hitti, niin kehujen perusteella lohijuustokakku oli lakkiaisjuhlien suosikki! 

Tein kakun halkaisijaltaan 24cm vuokaan.

Pohja:
150 g hapankorppuja
75 g margariinia
3/4 dl vettä
½ dl ruohosipulia

Täyte:
6 liivatelehteä
350-400g kylmäsavustettua kirjolohta
1 kpl punasipulia
50 g tuoretta tilliä
3,75 dl Flora vispiä
600 g tuorejuustoa (minä käytin tässä kakussa 500 g ruohosipuli-tuorejuustoa + 100 g maustamatonta tuorejuustoa)
3/4 dl sitruunamehua
½ tl mustapippuria

Koristeluun:
punasipulia ja ruohosipulia

1. Jauha hapankorput hienoksi jauheeksi tehosekoittimessa/monitoimikoneessa. Lisää joukkoon pilkottu ruohosipuli, margariini sekä vesi. Painele seos leivinpaperin päälle irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Aloita täytteen valmistaminen leikkaamalla lohi pieniksi kuutioiksi/palasiksi. Pilko sipuli sekä tuore tilli.

3. Tuorejuustot kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön joksikin aikaa, jotta  ne ehtivät pehmentyä ennen täytteen tekemistä. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

4. Vaahdota kylmä vispikerma ja lisää pehmennyt tuorejuusto vaahdon joukkoon. Lisää tuorejuusto-vaahtoon lohi, sipuli sekä tilli.

5. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota lehdet mehuun. Anna mehun jäähtyä hetki ennen kuin lisäät sen juustoseoksen joukkoon. Kaada liivateseos täytteeseen koko ajan sekoittaen. Mausta mustapippurilla.

6. Kaada täyte vuokaan hapankorppupohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään asti.

7. Koristele kakku hetki ennen tarjoilua.



tiistai 28. heinäkuuta 2015

Rippijuhlat & kakkutehdas

Viime viikonloppuna vietimme veljeni rippijuhlia, joihin valmistautuminen alkoi jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää. Juhlapäivänä pöytämme näytti tältä:


Kuvasta voi siis bongata jo monta täällä aiemmin esitettyä reseptiä: kesäisen naked caken (joka taisi olla näiden juhlien hittikakku!), kinderpiirakathyydytetyn porokakun sekä mangojuustokakun :)



Uusia, tuloillaan olevia reseptejä ovat siis ainakin sekä suolainen suosikki - lohijuustokakku että suussa sulava kolmen suklaan juustokakku :P


lauantai 11. heinäkuuta 2015

Kesäinen naked cake

Paljon juustokakkuja tehneenä perinteiset sokeripohjakakut ovat minulle hieman vieraampia ja tälläkin kerralla poikkesin hieman perinteisestä kaavasta. Nimipäiväni kunniaksi leivoin ensimmäistä kertaa naked caken. Koristeluun sopi mitä parhaimmin kauden tuoreet marjat :)

Valmistin kakun halkaisijaltaan 20 cm vuokaan, joten mikäli teet isomman kakun, lisää aineksia!

Pohja:
150 g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 munaa
3 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
40 g Fazer vadelma tummaa leivontasuklaata


+korppujauhoja vuokaan
+maitoa kostutukseen

Täyte ja koristelu:
vadelmahilloa
400 g mascarpone-juustoa
4 dl kuohukermaa
0,8 dl tomusokeria
1 l mansikoita
100g mustikoita


1. Voitele vuoka ja kuorruta se korppujauholla. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan ja vatkaa voimakkaasti.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos voi-sokeri-muna-vaahdon joukkoon siivilää käyttäen. 
3. Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa ja kääntele sulanut suklaa taikinan joukkoon.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
5. Kumoa ja jäähdytä kakku. Leikkaa pohja kolmeen osaan.
6. Kokoa kakku tarjoilulautaselle osa kerrallaan.
7. Kostuta ensimmäinen kerros maidolla. 

8. Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Lisää siihen mascarpone-juusto sekä tomusokeri.
9. Levitä maidolla kostutetulla kerrokselle vadelmahilloa ja hillon päälle kermatäyte. Lisää kerman päälle mansikkaviipaleita.
10. Tee kakun toinen kerros samalla tavalla.
11. Kakun ylin kerros kostutetaan vain kevyesti maidolla. Levitä kakun päälle reilu kerros kermavaahtoseosta ja koristele kakku haluamallasi tavalla. Minä käytin sekä mansikkaviipaleita että pensasmustikoita. 
- NAM!