maanantai 9. toukokuuta 2016

Herukka-valkosuklaajuustokakku

Valmistin äitienpäiväkakuksi aivan ihanan suussasulavan herkullisen ja kauniin herukkaisen valkosuklaata sisältävän juustokakun. Jos edellinen tekemäni kakku (mustikka-vaniljakakku) oli menestys, niin sitä oli myös tämäkin! Takuuvarma hitti vaikkapa kesän juhliin.

Halusin kokeilla ekaa kertaa myös kahden vuoan tekniikkaa, jossa kakun sisempi ja piiloon jäävä kerros hyydytetään ensin pienemmällä vuoalla. Tässä kakussa käytin 20 cm ja 24 cm irtopohjavuokia.




Pohja:
1 pötkö Domino-keksejä
voita/margariinia*
*syy miksi en ilmoita täsmällistä määrää on se, etten itsekään tiedä käyttämääni määrää. Lisäilen yleensä juoksevaa margariinivalmistetta vähäsen kerrallaan, kunnes pohjan koostumus on haluamani mukainen.

Herukkatäyte:
150 g herukkasekoitusta (puna-, valko- ja mustaherukkaa)
100 g mustaherukkaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5 dl tomusokeria
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarpone-juustoa
3 liivatelehteä
2 rkl vettä

Valkosuklaatäyte:
2,5 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
125 g mascarpone-juustoa
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Koristelu:
Tuoreita marjoja, marenkia, karkkeja, valkosuklaata



1. Murskaa keksit tehosekoittimessa ja lisää joukkoon voi/margariini. Painele seos isomman (24cm) leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Käy vuoan reunat läpi veitsellä/lusikalla niin, että keksipohja ei osu vuoan reunoihin (eli keksipohjan ja reunan väliin jää noin 1-2 mm tilaa. Siirrä vuoka jääkaappiin.

2. Survo huoneenlämmössä sulaneet marjat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja 1 rkl sokeria.

3. Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike ja yhdistä se huoneenlämmössä notkistuneen mascarponen kanssa. Lisää marjasose täytteen joukkoon, makeuta vaniljasokerilla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa toinen ruokalusikallinen sokeria.

4. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja lisää liivatelehdet veden joukkoon yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan samanaikaisesti vatkaten.

5. Aseta pienemmän vuoan (20cm) reunukset keksipohjan päälle vuoan keskelle ja täyte vuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään ainakin tunniksi. 

***

6. Aloita valkosuklaakerroksen valmistaminen laittamalla liivatelehdet kylmään veteen n. 10 minuutiksi ja sulata valkosuklaa esimerkiksi miedolla lämmöllä mikrossa muutamia sekunteja kerrallaan ja sekoittele suklaata välillä.

7. Vaahdota vispikerma. Notkista mascarpone ja lisää siihen sulanut ja hieman jäähtynyt suklaa. Kääntele vaahdotettu kerma täytteen joukkoon. 

8. Kiehauta 2 rkl vettä ja sulata liivatelehdet veden joukkoon yksitellen samalla sekoittaen. Anna jäähtyä muutama minuutin ajan ja lisää sitten liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla koko ajan vatkaten.

9. Irroita ensin ulomman ja isomman irtopohjavuoan reunukset. Sitten irrota herukkatäytteen ympärillä olevat reunukset varovasti ja lisää isomman vuoan reunukset takaisin. 

10. Kaada valkosuklaatäyte vuokaan tasaisesti, niin että se valuu kakun reunoille. Voit kopsauttaa kakkuvuokaa pari kertaa kevyesti pöytää vasten, jotta väliin ei jäisi ilmakuplia. Tasoita kakun pinta ja siirrä jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään saakka.

+ Koristele valmis kakku mieleiselläsi tavalla. Minä käytin tuoreita marjoja, valkoista marenkia sekä valkoisia karkkeja.





Ei kommentteja: